Openbaar vervoer San Francisco - Visit San Francisco (2023)

Openbaar vervoer San Francisco - Visit San Francisco (1)Het openbaar vervoer San Francisco is uitstekend verzorgd. Als je bezig bent met een rondreis en een huurauto in je bezit hebt, dan kun je die gerust laten staan in de parkeergarage van je hotel in San Francisco. Met het ov in San Francisco kun je eenvoudig bij de meeste bezienswaardigheden komen.

Het openbaar vervoer in San Francisco wordt verzorgd door de San Francisco Municipal Transportation Agency (SFMTA). In de gehele agglomeratie kun je gebruik maken van vervoer per bus, tram, lightrail metro, cable car en trein/metro (BART).

Tarieven openbaar vervoer San Francisco

In het openbaar vervoer van San Francisco betaal je een vaste prijs per rit. In de bus en streetcar (tram) kost een enkele reis $3. Let op, gepast betalen. Dit ticket is 2 uur geldig en overstappen is toegestaan. Voor de beroemde cable car (historische tram) betaal je een hoger tarief, namelijk $8 per rit. Voor de regionale trein BART (in de stad opererend als metro), die de stad met voorsteden verbindt, gelden andere tarieven.

(Video) Big Bus Tours San Francisco - Open-Top Sightseeing Tour Video

Ben je van plan om veel gebruik te maken van openbaar vervoer San Francisco, dan kun je ook kiezen voor een MuniMobile Day Pass, óf een Visitor Passport. Met deze laatste kaart kun je 1, 3 of 7 dagen lang voor een vast bedrag onbeperkt in het ov reizen, inclusief de historische cable car. Alle opties:

Kaarten/ticketsPrijs
Los ticket (bus, tram, metro)$3Een los ticket voor 2 uur reizen, te betalen in de automaat in de bus of tram, of in de ticket automaat bij de metro.
Los ticket (cable car)$8Een ticket voor een enkele reis in de beroemde cable car koop je vooraf bij het loket of de dienstdoende ‘conducteur’.
MuniMobile Day Pass$5Met de MuniMobile Day Pass kun je 1 hele dag onbeperkt in het ov reizen. De cable car is niet inbegrepen.
1-Day Visitor Passport$13De 1-Day Visitor Passport geeft je 1 dag toegang tot het ov in San Francisco, inclusief onbeperkt gebruik van de cable car.
3-Days Visitor Passport$31De 3-Days Visitor Passport geeft je 3 dagen toegang tot het ov in San Francisco, inclusief onbeperkt gebruik van de cable car.
7-Days Visitor Passport$41De 7-Days Visitor Passport geeft je 7 dagen toegang tot het ov in San Francisco, inclusief onbeperkt gebruik van de cable car.

Op de website van de San Francisco Municipal Transportation Agency vind je meer informatie over de prijzen, reisschema’s en routes van het openbaar vervoer in San Francisco. Ook lees je daar meer over de kortingspassen, waarmee je kunt reizen in bussen, trams en metro’s. Uiteraard staan ook in de meeste reisgidsen van San Francisco plattegronden, inclusief openbaar vervoer.

Metro San Francisco

Openbaar vervoer San Francisco - Visit San Francisco (2)Als je San Francisco bezoekt en je je met het openbaar vervoer van a naar b wilt verplaatsen, dan is de light rail metro de meest gebruiksvriendelijke manier van reizen. In Frisco lijkt de metro erg op een tram zoals wij die kennen. Niet alleen vanwege het uiterlijk, maar ook omdat het slechts op een paar plekken onder de grond gaat.

De San Francisco metro wordt aangegeven met de letters J, K, L, M, N, T en S, ieder met hun eigen begin- en eindpunt. Vrijwel alle lijnen doen station Embarcadero aan. Dit station ligt in Downtown, in de buurt van de Ferry Building, waar je kunt overstappen op trams, bussen en zelfs de ferry naar Alcatraz. Op de site van de SFMTA vind je de tijden en routes van alle metrolijnen.

(Video) Public Transport in San Francisco in 3 minutes

Tram (historic streetcar)

Afhankelijk van waar je hotel in San Francisco zich bevindt en waar je naartoe wilt, kan ook de tram uitkomst bieden. De tram wordt in San Francisco streetcar genoemd, of eigenlijk zelfs historic streetcar. En dat is niet voor niets. De trams zijn qua aankleding dan wel iets gemoderniseerd, ze zijn verder nog helemaal in originele staat. Een aantal trams is ooit vanuit de hele wereld naar San Francisco verscheept. Zo rijden er streetcars uit Milaan, Tokio en Australië rond in San Francisco.

Er zijn slechts 2 lijnen voor de streetcars, namelijk lijn E en F. Beide tramverbindingen starten (of eindigen) in Fisherman’s Wharf. De E-line rijdt naar het honkbalstadion van de San Francisco Giants en de basketbalarena van de Golden State Warriors. De F-line heeft z’n eindpunt in de wijk The Castro.

Cable car

Openbaar vervoer San Francisco - Visit San Francisco (3)Waar de metro en tram de handigste en snelste vervoersmiddelen zijn in San Francisco, daar is de cable car het populairste transport. Dit historische trammetje is namelijk meer dan openbaar vervoer alleen. Voor veel mensen is het één van de belangrijkste bezienswaardigheden in San Francisco. Al sinds 1873 rijden deze authentieke cable cars door de baai van San Francisco.

Voor de cable car kun je kiezen uit 3 routes. Twee lijnen (Powell-Mason en Powell-Hyde) rijden vanuit de richting van Fisherman’s Wharf naar Union Square en terug. De andere lijn (California Street line) rijdt dwars door het Financial District en gaat naar de wijk Nob Hill. Wil je op 2 of 3 verschillende lijnen meerijden, schaf dan een Visitor Passport aan. Dat is voordeliger dan iedere keer een los ticket kopen.

(Video) 10 MUST KNOW TIPS Before Visiting San Francisco

Meer info

Bus

Het vierde transportmiddel in San Francisco is de bus. Deze elektrische trolleybussen zijn vooral handig als je buiten het centrum wilt raken. De stad beschikt over snelle bussen die alleen op de drukke plekken stoppen, en bussen die ook de rustigere buurten en wijken aandoen. Om als toerist in San Francisco met de bus te reizen, is wel wat uitzoekwerk nodig, in verband met overstappen. Het voordeel van de trolleybus is dat hij heel frequent rijdt. Iedere 5 a 10 minuten komt de volgende.

Hop-on Hop-off bus

Net als in veel andere wereldsteden kun je in San Francisco ook gebruik maken van de Hop-on Hop-off bus. Het principe is overal hetzelfde, dus ook in San Francisco kun je in- en uitstappen waar je maar wil. De haltes bevinden zich altijd in de buurt van de bezienswaardigheden. Het is mogelijk om een ticket voor de Hop-on Hop-off bus vooraf aan te schaffen.

Meer info

(Video) TOP 10 Things to do in SAN FRANCISCO [Travel Guide]

Trein (BART en Amtrak)

Openbaar vervoer San Francisco - Visit San Francisco (4)Wil je vanuit San Francisco naar omliggende plaatsen en steden reizen, dan kun je gebruik maken van de BART: Bay Area Rapid Transit. De BART verbindt San Francisco met plaatsen als Oakland en Berkeley. Ook als je van en naar het vliegveld in San Francisco wilt reizen is de BART de beste optie. Om uiteindelijk in je hotel terecht te komen dien je wellicht over te stappen op de metro of tram. Dan kan op een aantal stations in Downtown. Het tarief van de BART hangt af van je eindbestemming. Op de website van de BART vind je alle tarieven en vertrektijden.

Ben je van plan om met de trein door de Verenigde Staten te reizen, dan kun je ook kiezen voor de Amtrak. Het is echter belangrijk om te weten dat San Francisco niet zelf over een Amtrak station beschikt. Daarvoor moet je naar de andere kant van de baai, in Emeryville. Je kunt hier komen met de BART en daarnaast heeft Amtrak verschillende pick-up plaatsen in Downtown SF. Je wordt dan met de bus naar Emeryville gebracht.

Van en naar vliegveld San Francisco

Om van San Francisco International Airport op je bestemming te komen kun je uiteraard gebruik maken van taxi’s. Of misschien pik je meteen je huurauto vlakbij de luchthaven op. Je kunt daarnaast ook kiezen voor de BART, die je zonder overstappen naar het centrum van de stad brengt. De BART rijdt ook door naar Oakland, aan de andere kant van de baai. Lees meer over van en naar vliegveld San Francisco.

Openbaar vervoer San Francisco - Visit San Francisco (5)

(Video) Summer In San Francisco

Videos

1. 10 Top Tourist Attractions in San Francisco - Travel Video
(touropia)
2. SF2023
(N3ngBQ69)
3. We Tried An Overnight Bus Hotel From Los Angeles To San Francisco
(BuzzFeed Bring Me)
4. San Francisco (SFO) Quick tram ride to main terminal
(Steve)
5. The big oil conspiracy that led to the downfall of public transportation
(The Simple Environmentalist)
6. Chinatown, Rose Park Station #sanfrancisco
(Jermaine Ellis)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated: 14/06/2023

Views: 5305

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.