Vakantiehuisje huren Noord-Holland | Natuurhuisje.nl (2023)

Vakantiehuis Noord-Holland

Vanuit je vakantiehuis in Noord-Holland ontdek je de uitgestrekte polders, prachtige stranden en aantrekkelijke duinen. Denk eens aan een vakantiewoning in Zandvoort, Bergen aan Zee of Oudesluis. Met ons ruime aanbod vakantiehuizen in Noord-Holland, bieden we een passend huisje voor iedereen.

De ultieme beleving

Trek er op uit naar Noord-Holland en kom tot rust in een van onze vakantiehuizen. Voor een weekendje weg of een midweek, er is altijd iets nieuws te beleven. Buiten de grote steden is er in Noord-Holland prachtige natuur om ontdekt te worden. En welk huisje je ook kiest, je brengt je vakantie altijd door in de natuur en weg van de massa. Je bent vrij om je eigen plan te maken tijdens jouw overnachting. Een actieve vakantie of een relaxvakantie, beide zijn mogelijk. Maak een wandeling door de duinen, geniet van een hapje en een drankje bij een strandpaviljoen of fiets langs vissersdorpjes. Met ons grote aanbod vakantiewoningen is een last minute in Noord-Holland altijd mogelijk.

Vakantiewoningen op de mooiste plekjes

In Noord-Holland geniet je van brede stranden en prachtige bossen. Aanraders aan de kust zijn Callantsoog, Julianadorp en Egmond aan Zee. Groet ligt iets verder landinwaarts. Aan de oostzijde liggen veel historische steden en dorpen, zoals Hoorn, Oudorp, Enkhuizen en het toeristische Volendam. Wanneer je door de straatjes van deze plaatsen komt, dan voel je de authentieke sfeer. Hier wordt duidelijk gemaakt waarom water zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis en in het huidige leven van de bewoners van Noord-Holland. Texel is het enige Waddeneiland dat bij de provincie van Noord-Holland hoort. Met 30 kilometer aan prachtige zandstranden, een natuurreservaat vol vogels en zeehonden en aangename dorpjes is het een fijne bestemming voor een overnachting in een vakantiehuis. Fietsen door de duinen, wandelen bij zonsondergang of wadlopen met een gids.

Populaire bestemmingen Noord-Holland

Noord-Holland biedt een rijk scala aan fijne en mooie natuurhuisjes om te kunnen genieten van je vakantie. Of je nu met zijn tweeën op pad bent of met vrienden of familie, er is genoeg keuze. Van villa's aan het water, tussen de weilanden, knusse blokhutten en luxe glampings. Met de kinderen is een verblijf op een kleinschalig vakantiepark een aanrader. Lees meer over populaire bestemmingen in Noord-Holland:

De natuur van Noord-Holland

Noord-Holland wordt al snel gezien als een provincie met drukke steden, snelwegen en files. Maar daarbuiten vind je uitgestrekte polders en prachtige stranden en aantrekkelijke duinen in onder andere Zandvoort en Bergen aan Zee. Daarnaast zijn er ook enkele grote en kleine waterwegen die de provincie doorkruisen.

Mooie natuurparken

In Noord-Holland zijn twee grote nationale parken te vinden. De eerste is het Nationaal Park Duinen van Texel die verspreid ligt over de hele westzijde van Texel. Texel is namelijk het enige Waddeneiland wat bij Noord-Holland hoort. In dit park zijn veel wandelroutes en ook enkele fietsroutes doorkruisen de natuur hier. Op Texel zijn maar liefst 400 verschillende dieren waargenomen, oftewel, een eiland met een rijke fauna. Zo vind je hier bijvoorbeeld veel soorten vogels zoals de lepelaar, de rosse grutto en de bonte strandloper. De meest waargenomen zoogdieren zijn de gewone zeehond, maar ook de grijze zeehond en met een beetje geluk kun je zelfs de witsnuitdolfijn spotten!

Het tweede nationale park is Nationaal Park Zuid-Kennemerland, de brede duinstrook van Zandvoort tot in IJmuiden en Velsen. Hier is ook een bezoekerscentrum waar je meer over het park te weten kunt komen. De medewerkers hier helpen je graag met jouw vragen om je een geslaagde dag te geven, of je nu gaat wandelen, fietsen of iets anders. In het park zijn enkele zeldzame plantensoorten te vinden door de aanwezige kalk in de bodem. Ook vind je hier struiken met bessen die allerlei zangvogels aantrekken. In dit park zijn ruim 100 vogels waar te nemen, maar ook eekhoorns, egels en konijnen.

Bijzondere bossen

Naast de grote nationale parken, vind je rond de grote steden ook prachtige stukken groen. Soms op plekken waar je het niet zo snel zou verwachten. Zo vind je langs het westelijke havengebied van Amsterdam bijvoorbeeld de Lange Bretten, een prachtige groene wildernis vol bijzondere vogels en planten. Een wandeling hier kan niet ontbreken als je in een vakantiehuisje in de omgeving verblijft. Er sjokken zelfs schotse hooglanders rond! Het park is groter dan het Vondelpark, maar een stuk minder bekend waardoor je hier heerlijk de rust op kunt zoeken. Zo zie je maar weer, zelfs de drukste gebieden hebben verrassende stukjes groen, als je maar goed kijkt.

Noord-Holland is daarnaast ook rijk aan diverse bossen waar je heerlijk kunt wandelen. Kies voor een wandeling van ongeveer een uur, waar je langs rododendrons, dikke beuken, eiken en waterpartijen komt. Door de afwisseling van droog en nat, oud en jong is het een geschikt gebied voor nachtegalen en andere kleine vogels. Dit gebied is een restant van een oude buitenplaats, waar vroeger Huis te Bennebroek stond met tuin en park. Aan de oostrand van het West-Friese dorpje Schoorl liggen de bosjes van Verwey. Het gebied is dicht beplant, want vogels vinden dat prettig om in te broeden. In dit gebied kom je daarom dan ook verschillende vogelsoorten tegen zoals de boomklever, boomkruiper en specht. Waan je in een groene oase met veel oude beuken bomen. Heerlijk voor een ontspannende vakantie!

Tips voor een vakantiehuis in Noord-Holland

Meer in Noord-Holland dan de populaire trekpleisters

De meeste mensen zullen al wel in Amsterdam geweest zijn. Het Rijksmuseum, het Anne-Frankhuis en Madame Tussauds zijn populaire bestemmingen voor toeristen, maar vergen wel veel geduld door de lange wachtrijen. Mocht jij dus tijdens je verblijf in een vakantiehuisje lekker willen ontspannen, dan is er nog zoveel meer te zien in Noord-Holland dan alleen Amsterdam!

Streekproducten

Combineer je wandel- of fietstocht met lekker eten. Noord-Holland staat het meest bekend om zijn Beemsterkaas, de Zaanse mosterd en de Zaanse mayonaise. Een minder bekend product is Duivekater: een traditioneel feestbrood. Een speciale fietsroute van 32 kilometer brengt je langs de typische Noord-Hollandse polders De Beemster en Zeevang. Je komt langs stolpboerderijen, forten, kaasmakerijen en boomgaarden. Ontdek hoe de lokale producten gemaakt worden en natuurlijk kan je ze zelf ook proeven.

Ben je in de winter op vakantie in Noord-Holland, dan is het zeker een aanrader om West-Friese ketelkost te proberen. Dit is een typisch winters gerecht met kool, stoofperen, groene erwten, spek, rundvlees, varkensvlees en aardappelen of bonen. Dit wordt gemaakt in een ketel, wat het extra bijzonder maakt. Of probeer West-Friese Krentenmik, met een vulling van bruine suiker dat nog door verschillende bakkers wordt gebakken in Hoorn, Alkmaar en Medemblik. En last but not least, de Opperdoezer Ronde. Hier heb je vast al wel eens van gehoord, een vastkokende aardappel. De bijzondere smaak komt van de hooggelegen lichte zavelgrond rond het West-Friese plaatsje Opperdoes. Naast dit heerlijke voedsel staat Haarlem bekend om zijn Jopen bier. Voorheen heeft Haarlem een enorme bierbrouwindustrie gekend, maar sinds 1990 brengt het Haarlems Biergenootschap het Jopen bier op de markt.

Terug in de tijd

Wil jij beleven hoe het leven in Nederland in de 17e en 18e eeuw was? Neem dan een kijkje in Zaanse Schans! Hier vindt je authentieke huisjes, windmolens, een kaas en zuivelfabriek en nog veel meer. De oude Zaanse stijl is hier duidelijk zichtbaar. Je vindt hier ook allerlei musea, zoals het bakkerijmuseum, en zelfs een museum genaamd ‘Zaanse Tijd’ waar je een unieke collectie aan klokken vindt. Mocht je echt een zoetekauw zijn, dan is bezoekje aan de Verkade Experience zeker aan te raden, deze chocoladefabriek uit de 20e eeuw heeft nog originele machines die elke dag de lekkerste chocola produceren. Lekker om ’s avonds nog een stukje van te eten bij de koffie of thee op de veranda van je vakantiehuisje.

Reis terug in de tijd en ontdek de indrukwekkende kamers en gangen in het Muiderslot kasteel. Hier is een rijke collectie aan wapens te aanschouwen uit de 13e eeuw. Dit kasteel is zeer waarschijnlijk het meest bekende kasteel in Nederland. Naast de indrukwekkende kamers in het kasteel die volledig gerestaureerd zijn naar hoe het er vroeger uitzag, zal de omgeving je ook verbazen. Het prachtige kasteel is omgeven door een slotgracht en veel groen. Vergeet tijdens je verblijf niet een wandeling door de prachtige kruidentuin te maken!

Avontuurlijke activiteiten in Noord-Holland

Niets is fijner dan een frisse neus halen tijdens het wandelen of tijdens het fietsen. Het maakt niet uit waar, er is altijd wel een leuke route aanwezig. Noord-Holland is een perfect gebied om op de fiets of wandelend de natuur te bewonderen. Zo brengt De Pontjesroute je langs wuivend riet, veenweidegebieden, polderdorpen en een meer vol bootjes en rust. Onderweg steek je het water een aantal keer over met een pontje. Deze fietstocht is 48 kilometer lang en je start in Castricum. Een andere leuke route om te fietsen is de West-Friese Landroute van 42 kilometer. Hier beleef je de rust van het West-Friese land langs het uitgestrekte IJsselmeer en het groene binnenland. Deze tocht begint en eindigt in de historische stad Medemblik.

Heb je een natuurhuisje in de buurt van Den Helder, dan word je beloond met een verrassende en veelzijdige wandelroute van 9,5, 14 of 15,5 kilometer lang. Van slingerpaadjes door de duinen tot aan de kaarsrechte dijk langs de Waddenzee. Je start de route bij station Den Helder zuid en vanaf daar duik je zo het natuurgebied de Nollen in. Onderweg kom je langs de vijftien meterhoge uitkijktoren en heb je een prachtig uitzicht over het hele gebied. Verderop ligt Fort Kijkduin waar je het museum en zeeaquarium kunt bezoeken. Geniet onderweg van de klotsende zee en de krijsende meeuwen. Aan het einde van de route ontdek je de binnenstad van Den Helder met de havens met moderne jachten en historische schepen.

Ben jij een vogelliefhebber dan is de wandelroute ‘wandelen langs lepelaars in De Liede’ een aanrader. Zeker wanneer je een natuurhuisje hebt geboekt in april en mei is het de moeite waard om deze wandeling te lopen. De kolonie in Haarlem is een van de beste plekken in Nederland om deze vogels te bewonderen. Je ziet ze overvliegen en op het nest hun jongen verzorgen, soms wel op enkele meters afstand! Vervolgens loop je door een eeuwenoud veenweidelandschap met sloten en plassen en bewonder de molens en de Stompetoren, het schilderachtige kerkje op een oude strandwal.

Of ga op ontdekkingstocht langs polders en wadden op Texel. Dit Waddeneiland staat bekend om het rijke aantal van vogels en schapen in het Noordoosten van Texel. Zigzaggend door natuurreservaat Dorpszicht loop je soms over drassige weilandpaden. Maak een doorsteek door de latere kreekpolder Het Noorden en wandel terug naar De Cocksdorp. Je komt een verscheidenheid aan poeltjes en plasjes van het waddenreservaat De Schorren en het Ganzenreservaat tegen. Een ware ontdekkingstocht dus!

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated: 01/14/2023

Views: 5253

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.